Főzzünk és vásároljunk együtt élelmiszert gyerekünkkel!
Böngésztem korábbi hírleveleinket és egy örök érvényű jó tanácsra találtam. Érdekes amit ebben olvashatunk.
Amerikai
kutatók azt vizsgálták, hogy milyen hatása van annak, hogy a serdülőkorú
gyerekeket bevonják az ételkészítési folyamatba, valamint, hogyha a vásárlásnál
is szerepet kapnak.
Önkitöltős
kérdőívet töltettek ki általános, illetve középiskolás diákokkal. A serdülők
többsége (68,6 %) jelezte, hogy a vizsgálatot megelőző héten segített a vacsora
elkészítésénél, valamint majdnem a fele a kérdezetteknek (49,8 %) a vásárlásnál
is szerepet vállalt legalább egyszer. A lányok, az általános iskolások és az
alacsonyabb szociális helyzetűek többet segítettek, mint a fiúk, a
középiskolások, valamint a magasabb gazdasági helyzetben lévő társaik. Azoknál
a családoknál, akik többször étkeztek, a gyerekek aktívabbak voltak, míg a
túlsúlyos diákok is nagyobb arányban főztek illetve vásároltak, mint a normál
testtömegű serdülők. Minél gyakrabban segített egy gyerek az ételkészítésnél,
annál alacsonyabb volt az elfogyasztott zsír mennyisége, valamint az étrendje
annál magasabb arányban tartalmazott zöldséget, gyümölcsöt, rostokat, folsavat,
valamint A-vitamint.
A
vizsgálat rávilágított arra, hogy a gyerekeket minél gyakrabban be kell vonni a
főzés „tudományába”, valamint a vásárlásba, hogy az egészséges táplálkozási
alapokat a gyakorlatban is megtanulják. Az iskolában és otthon is megoldható,
hogy a szendvicseket, salátákat önállóan vagy kis segítséggel készítsék el a
gyerekek. Ezalatt az egészséges táplálkozásra való nevelés is hatékonyabban
valósítható meg. A konyhában átélt sikerélmények pozitívan befolyásolják
táplálkozásukat.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése