Blog

Bejelentkezés

Tibay Rózsa - ismertorvos.hu

2013. július 4., csütörtök

FOGYÓKÚRA GYERMEKKORBAN?



Internetes tanácsadásaim során és egyre többször telefonon is olyan szülők keresnek, meg akik aggódnak gyermekük vélt vagy valós túlsúlya miatt. a gyermekkori elhízás nem csak esztétikai lelki okok miatt jelent gondot. Köztudottan hazánkban is egyre nő a duci és ducibb gyerekek tábora. Nagyon sok esetben az elégtelen táplálkozás és mozgás hiánya áll a háttérben, de fontos végig gondolni és utána járni, hogy ennek van-e valamilyen szervi vagy lelki oka. Nem szabad a kérdést elbagatellizálni azzal sem, hogy apuka anyuka ilyen.  Érdemes mérlegelni és szem előtt tartani,hogy   egy kevéssé telt gyermek, akinek sikerült az őt akadályozó pluszoktól megszabadulnia lelkileg és testileg sokkal egészségesebb lesz a későbbi élete során is kevésbé lesz hajlamos nép betegségeinkre. ( Ezek a hosszú távú hatások) Rövidtávon pedig egy boldogabb gyermekkel élhetünk.
Mielőtt meghozzuk a döntést arról, hogy már pedig a gyermekünknek fogynia kell, mert csúfolják a társai és a mozgás sem okoz neki örömet, mert elfárad. Ráadásul úton- útfélen mindenki ezzel foglalkozik és még a gyerekorvos is fogyó kúrát javasol érdemes azért néhány dolgot átgondolni:

       Fejlődésben lévő szervezetről van szó, mely bármely tápanyag megvonását vagy hiányát megsínyli!
       Tilosak az egyoldalú diéták!  Ne felejtsük el, hogy egy gyermek szervezete sokkal kevesebbet tolerál, mint egy felnőtté.
 

Mit tehetünk mégis? - A helyes nézőpont

Szabó Lőrinc: Lóci óriás lesz c. versében megfogalmazott nézőpontot érdemes követni:

Veszekedtem a kisfiammal,
mint törpével egy óriás:
-Lóci, ne kalapáld a bútort!....

  Nem bírtam vele, tönkrenyúzott,
de azért tetszett a kicsi,
s végül, hogy megrakni ne kelljen,
leültem hozzá játszani.
Leguggoltam s az óriásból
negyedórára törpe lett.
(Mi lenne, gondoltam, ha mindig
lent volnál, ahol a gyerek?)......


 És ahogy én lekuporodtam,
úgy kelt fel rögtön a világ:........
 
Gyermek szemmel célszerű figyelni, s így megkeresni az okokat és megtalálni a megoldást. Semmi esetben sem alkalmazhatok egy felnőtt szervezet számára kidolgozott módszerek, különböző divat diéták.
Fogyó kúra helyett inkább ésszerű diéta és életmód váltás javasolt. Célunk a gyermek lelki és testi egészségének helyreállítása és fenntartása ill. egy  egészséges felnőtt életének megalapozása.

 Fontos az otthon és a család példa mutatása, a szokások ahol a gyermeke felnő vagyis a következő kérdések:
Vajon milyen példával szolgálnak a szülők? Milyenek az elsajátított szokások? Milyen a kialakulóban lévő ízlés világa a gyermeknek? Egy kis mesével, játékkal minden sokkal könnyebb! Guggoljunk be az ő világába,hogy megértsük a problémáit!
Milyen a helyes szülői hozzáállás? fontos tudnunk ,hogy akár káros is lehet a túl gyakran megfogalmazott kritika. Legfontosabb a támogató környezet kialakítása például azzal,hogy az egész család átalakítja életmódját egészségesebbé a gyermek érdekében. A szokásaik kialakításában az ízlelés a gasztronómiai élvezetek megkedveltetésében jelentős szerepe van ha a gyermeket bevonjuk a tevékenységbe ha maga készítheti el ételeit.
Alkalmazzunk gyerek barát recepteket pl:



KAKAÓS-BANÁNOS JÉGDESSZERT
Hozzávalók: 4 túlérett banán, 4 púpozott teáskanál tiszta, édesítetlen kakaópor vagy karob por, 1 teáskanál vaníliaaroma, 1-2 teáskanál tiszta juharszörp (nem kötelezően)
Elkészítése: 1. tegyük a banánt a kakaóporral és a vaníliaaromával együtt a turmixgépbe vagy a konyhagépbe. Szörpöt is lehet mellé csurgatni.
2. Turmixoljuk össze jó krémesre. Öntsük csészékbe vagy kis tálkákba személyenként és fagyasszuk addig, amíg éppen hogy össze nem áll.


A közösség erejében bízunk sokszor szülök és reménykedünk,hogy a jól vagy rosszul evő gyermekünk étkezése pozitív irányba változik.  Nagyon nagy szerep hárul a gyermekünket terelgető pedagógusokra. hogy a gyermekünk egyéni fejlődésének figyelembe vételével és ösztönzéssel az egészséges étkezés és mozgás felé irányítsák gyermekeinket. Fontos azt kialakítani,hogy a mozgás ne kényszer, hanem öröm legyen olyan mozgás formákat is megmutassunk, melyeken keresztül siker élmény adásával érjük el ezt a hatást.
Hazánkban egyre nagyobb a törekvés arra,hogy mind az óvodai mind az iskolai étkeztetést megreformáljuk, kormányzati és szakmai szinte is. Ennek köszönhetően új szabályozás jelent meg. A folyamat lassú de változik és sok étkeztetési program ad örömre okot. Az iskolai büfékből kezdenek eltűnni az egészségtelen gyors ételek és nasik ez is üdvözölendő változás.

Ezek a törekvések mind az életmódunk megváltoztatása felé mutatnak. Ha ez kollektíven sikerül egy családnak ahol a duci gyermek "probléma" akkor elérhetjük,hogy boldogabb és mozgékony jó alkatú gyermekünk legyen. Az életmód váltásban nagyon sokat segítenek a sport rendezvények, egészség napok, egyéb az egészséges életmódra ösztönző alkalmak. Különös jelentősége lehet ezeknek a gyereknek az ösztönzésben a "sorstársaknak" vagyis az különböző fogyó kúrás táboroknak.


 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése