Blog

Bejelentkezés

Tibay Rózsa - ismertorvos.hu

2013. június 25., kedd

Néhány fontos információ a cukorról



Az általános javaslat a cukorfogyasztással kapcsolatosan: a naponta elfogyasztott cukor mennyisége ne haladja meg a napi energiaszükségletünk 10%-át. Vagyis cukrot csak mértékkel fogyasszunk.
A cukrok a keményítővel együtt a szervezet energiaellátásában fontos szerepet játszó szénhidrátok egyik fő csoportját alkotják. A szervezet a legtöbb szénhidrátot gyorsan megemészti, így azok energiaforrásként szinte azonnal rendelkezésre állnak. Az általunk elfogyasztott répacukor, szőlőcukor is ilyen gyorsan emésztődő szénhidrát.
Javaslat: Több kisebb étkezéssel és az összetett, lassabban emészthető szénhidrátok fogyasztásával megkönnyíthetjük szervezetünk számára a vércukorszint szabályozását.
A cukor csökkenti az étvágyat! Ez olyankor okozhat gondot, ha a gyerekek étkezés előtt teletömik magukat "üres kalóriákat" tartalmazó cukros italokkal vagy csokoládéval és édességekkel, s így nem lesz étvágyuk a tápláló ételekhez.
Tehát NEM javaslom cukros tea, cukros üdítők, málna és egyéb szörpök, illetve gyümölcslevek fogyasztását. Étkezéskehez, fogyaszthat gyümölcslevet, de ne az legyen az üvegében és lógjon rajta egésznap. Ha a gyerek szomjas adjunk neki vizet.
A fogszuvasodás elősegítésén kívül a cukornak mai ismereteink szerint nincsenek ártalmas hatásai. Az étkezések közti nassolás és a gyümölcslevek, üdítőitalok rendszeres iszogatása különösen ártalmas a fogakra, mivel azok így huzamosan érintkeznek a cukorral. Csecsemőknek soha ne adjunk megnyugtatásul szörpöt vagy gyümölcslevet tartalmazó cumit.


A mesterséges édesítőszerek két nagy csoportba sorolhatók. A cukorszármazékok (pl. mannit, szorbit, xilit, hidrogénezett glükőzszirup) nagyjából ugyanannyi energiát tartalmaznak, mint a cukor, mégis sok élelmiszer ipari termékben használják őket, mert nem szívódnak fel teljesen. A cukoralkoholok, a hidrogénezett gükózszirup és a xilit egyenesen segítenek a fogszuvasodás megelőzésében, ezért ezeket elsősorban fogkímélő rágógumik és édességek készítésénél alkalmazzák. E cukorszámazékok egyetlen hátránya, hogy napi 25 g-nál nagyobb mennyiségben fogyasztva hasmenést okozhatnak.
Az intenzív édesítőszerek, például az aceszulfam-K, az aszpartam (kereskedelmi nevén NutraSweet) és a szacharin gyakorlatilag kalóriamentesek. Ezeket az anyagokat főleg kalóriaszegény üdítőitalok, édességek és cukorpótlók készítésre használják. Bármilyen különös is, 200-400-szor édesebbek a cukornál!
Az aszpartam íze nagyon hasonló a cukoréhoz, s a szacharinnal ellentétben nincs kesernyés utóíze sem. Azokat a feltevéseket, hogy az aszpartam fejfájást, homályos látást, hiperaktivitást és más káros reakciókat vált ki, a tudományos vizsgálatok egyértelműen megcáfolták. A gyártók szerint a szacharint már több mint 50 éve használják minden káros hatás nélkül. A szakértők többsége azokkal az állításokkal sem ért egyet, hogy a mesterséges édesítőszerek fokoznák az étvágyat.
A mesterséges édesítőszerekkel készült energiaszegény üdítőitalokat bárki fogyaszthatja, még cukorbetegek is. Fogszuvasodást nem okoznak, egy dologra azonban vigyázni kell: a savtartalmú készítmények, például a cukormentes gyümölcslikőrök a fogzománc megtámadásával károsítják a fogakat.

Összefoglalva elmondhatjuk, hogy kiegyensúlyozott táplálkozás mellett nincs szüksége a gyermeknek hozzá adott cukorra vagy mesterséges édesítőre. Amennyiben mégis édesíteni szeretnénk, figyeljünk oda, hogy nem legyen tömény édes az amit kínálunk. Nekik még most alakul ki az ízérzékelésük, ezért fontos, hogy inkább a natúrabb ízeket ismerjék meg. Ráadásul a túlzott só és cukor fogyasztás megterheli a gyermek veséjét, mely még éretlen a fokozott kiválasztásra. Cukor nélkül főzött lekvárral már meg lehet kínálni. Mézet csak megfázásos időszakban kb 180 ml teához egy teáskanálnyit. Egyébként a méz rendszeres fogyasztása 2éves korig nem ajánlott. Nem szükséges mesterséges édesítőszereket használni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése