Blog

Bejelentkezés

Tibay Rózsa - ismertorvos.hu

2013. június 19., szerda

Helyes táplálkozás

Az egészséges élet és életmód felé az első lépéseket a családon belül tesszük meg. Az egészséges táplálkozás alapjait gyermekkorban sajátítjuk el.  Nagyon fontos a szülői példamutatás,mivel minden szülő azt szeretné ha gyermeke egészségesen és boldogan nőne fel. Nekünk szülőknek kell először az alapokat elsajátítani, elfogadni, majd jó példával elől járva segíteni azok meggyökeresedését gyermekünkben.   Tehát  a gyermeknevelés fontos része a helyes étkezési szokások kialakítása, hiszen azok az egész további életre és egészségre meghatározó jelentőségűek. Azokat az ételeket, amelyeket gyermekkorunkban, megszerettünk és megszoktunk, később is örömmel fogjuk fogyasztani. Azokat viszont, amelyeket  nem ismertük meg  őket fogékony éveink során bár egészségesek, finomak és táplálóak, azokat  többnyire később is kerülni fogjuk. A gyermekkorban kialakult étkezési szokásokat ugyanis felnőtt korban rendkívül nehéz megváltoztatni.
A gyermek legtöbb idejét az édesanyjával tölti ebben a fogékony időszakban, ezért nagyon fontos az anyai példamutatás.  Ezért nagyon fontos, hogy a gyerekek és anyukája sok zöldséget és gyümölcsöt, húst, tejet és tejterméket kapjanak, ugyanakkor kevés édességet és zsíros ételt fogyasszanak.

A jó példa ereje:
  • Nassolásként gyermekünkkel közösen a chipsek, sós rágcsák, édességek helyett fogyasszunk mimnél többféle nyers gyümölcsöt, zöldséget. Kínáljuk natúr puffasztott gabonával, alma szirommal, szárított zöldségfélékkel.
  • Fontos a sok mozgás, ezért sétáljunk, játszunk, kiránduljunk rendszeresen a kisgyermekkel a szabadban. Meséljünk az új ételek, élelmiszerek izéről, színéről, illatáról, állagáról hasonlítsuk számára ismerős és hasonlóan ízletes élvezetes dolgokhoz, így könnyben elfogadja akár csak a kóstolás erejéig.
  • Sose erőltessük az evést, az új ízeket akkor kínáljuk amikor éhes. Nagy melegben a gyermekek is étvágytalanabbak, ezért javasolt este a hűvösebb idő beköszöntével próbálkozni az új ízekkel (pl. vacsorára)
  • Midig friss ételeket, élelmiszereket válasszunk. Mi magunk készítsük próbáljuk meg  élvezni a főzést és az ételek természetes izét, értékelve gasztronómiáját. Ne sózzuk, cukrozzuk túl ételeinek, nagy melegben kerüljük a túlfűszerezést! Ne feledjük kisgyermekünk (főleg a 0-1 éves babák) emésztő- és kiválasztó rendszere még nincs felkészülve a túlzott só és cukorterhelésre.
  • A nyersanyag válogatásnál részesítsük előnyben a szezonális alapanyagokat, lehetőleg kevés kényelmi terméket használjunk.
  • Szomjoltásra legjobb a tiszta víz, ebből fogyasszunk naponta 2-2,5 l-t. Gyermekinknél is törekedjünk erre. Kánikulában a folyadék igény megnövekszik ezért akár napi 3 l is lehet a szükséglet.
  • Változatosan készítsük el a zöldségeket  kínáljuk gyermekeinket vegyesen készített salátákkal, nyersen darabolva, reszelve, szendvicsre mosolyogva.
  • Ismertessük meg őket a gyümölcsökkel, lehetőleg legyen mindig friss idény szerinti gyümölcs az asztalon a kínálatban. Készítsük őket változatosan lének, salátának magában  stb..
  •  Részesítsük előnyben a párolást, grillbe vagy sütőben sütést, és csak ritkán süssünk bő zsiradékban (pl. sült burgonya). Ha lehet, használjunk sütőzacskót, alufóliát, teflonedényeket. 
  • Nagyon hasznos testedzés az úszás, amit már kicsi gyermekkorban el lehet kezdeni. Első időszakban fő cél a vízhez szoktatás, majd fokozatosan lehet rátérni az úszás alapjainak elsajátítására.  
  •   Kerékpár szinte minden kicsi, és nagy gyereknek van, használjuk hát ki a lehetőséget, és menjünk a természetbe, hogy a mozgás mellett még friss levegőn is legyen a gyermek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése