Blog

Bejelentkezés

Tibay Rózsa - ismertorvos.hu

2014. február 11., kedd

Tudtad? Az étkezés szabályai 1.

A szokások kialakítása már óvodában fontos. Egészen m pontosan az otthoni asztalnál kezdődik. De mi magunk vajon tudatában vagyunk alapvető szabályoknak tudjuk mit hogyan illik, szabad, kell?

Néhány szabály amit érdemes átgondolni és tanítani gyermekinknek.






 Első lecke: 
Az evőeszközök kezelése, helyes használata



Az evőeszközök kezelésére meghatározott szabályok vonatkoznak, csakúgy mint arra, hogy milyen ételt milyen evőeszközzel ehetünk.

Az evőeszközöket mindig a felső harmadukon kell megfogni. Ízléstelen, ha hüvelyk és mutatóujjunk között kiáll a kanál, a villa, a kés nyelének nagyobb része, még inkább, ha mutatóujjunk rácsúszik a villa hajlatára vagy a kés vágórészére. Az evőeszközöket tehát a végüknél, finoman kell megfogni, a kisujj eltartása nélkül, az ugyanis affektálást jelent. 
Ha csak kanállal, vagy csak villával eszünk, jobb kézben tartjuk az evőeszközt. Késsel és villával evéskor jobb kézben van a kés, bal kézben a villa. Ilyenkor a kést felülről fogjuk, ami lehetővé teszi a vágáshoz szükséges erőkifejtést.

A kanalat csúcsával vesszük a szánkba, de sohasem teljes egészében. (Angol szokás szerint a levest a kanál belső pereméről kell inni.) Figyeljünk oda, hogy ne merjünk túl sok levest a kanálba, mert nem illik visszacsurgatni az ételt. Az esetleg túl forró ételnél várjunk egy keveset, nem fújdogálhatjuk hűtés céljából, már csak azért sem, mert így esetleg szétfröccsenhet. És nem szürcsölhetünk!

A villára csak annyi ételt helyezünk, amennyit könnyen a szánkba tudunk helyezni. A villát úgy megpakolni, hogy alig fér a szánkba, illetlenség.

A kés sohasem érintheti a szájat, szájba venni, lenyalni kirívó modortalanság.

Tálcáról, tálról való szedéskor két kézzel szolgáljuk ki magunkat az előkészített és csak a szedésre szolgáló evőeszközökkel. Ha a szedésre egy kéz is elegendő, bal kézzel veszünk. (Mohamedán országokban viszont jobb kézzel, mert a bal kéz tisztátlannak számít.)

Evés közben az a kéz, amelyikben evőeszköz van, sohasem érintheti az asztalt: ilyen kézzel könyökkel vagy alkarral az asztalra támaszkodni nem illik.

Ha az evésben úgy tartunk szünetet, hogy közben az evőeszközt nem tesszük le, kézfejünket a tányér mellett az evőeszközöket a tányéron vagy közvetlen fölötte tartva az asztalra helyezhetjük.

Egy evőeszközzel való étkezéskor másik kézfejünk a tányér mellett, az asztalon nyugszik de nem támaszkodunk vagy az esetleg túl könnyen megbillenő kelyhet tartja. Gondolok itt arra, amikor fagylaltot szolgálnak fel.

A tányérokat nem illik megfogni, érinteni. Kivétel a leveses csésze, amelyet a fülénél meg szabad fogni, amikor kiisszuk.

Az evőeszközöket, ha egyszer az abroszról felvettük, csak a tányérra, csészealjra szabad visszatenni. Ha evés közben szünetet tartunk, a villát és a kést a tányér két szélére fektetjük úgy, hogy nyelük ne érje az abroszt, szúró, illetve vágó élük a tányéron nyugodjon. A villa és a kés nyelének ellentétes iránya azt jelenti, hogy az étkezést még folytatni kívánjuk, illetve üres tányér esetén még tálalni kérünk.
  
Ha a kést és a villát egymás mellett úgy helyezzük a tányérra, hogy végeik jobb felé állnak, ez azt jelenti, hogy az étkezést (az adott fogásból) befejeztük.

A kávéskanalat, fagylaltos kanalat használat után a csészealjba tesszük. Ugyanez vonatkozik a csészében felszolgált pudingra, kompótra is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése