Gyümölcssaláta avagy, hogyan mentsük meg gyümölcseinket a
hűtőben való elhalálozásától.
A családom körében köztudott és
közmegbotránkozásra adnak okot furcsa gyümölcsevési szokásaink. Ennek ellenére
rendszeresen kapunk és hozunk gyümölcsöt a fákról a nagyszülőktől, illetve a
szőlőtőkéről. Gondolván hátha valami mégis változik. Én a magam részéről gyümölcsöt csak fáról
mikor érik, szőlőt csak a szüretkor eszem, illetve ha valaki elém teszi.
Gyermekeim nem vagy csak igen ritkán és csak hajlandók ennek a kedvtelésnek időt
szentelni 1-2 féle gyümölcs erejéig. Férjem viszont rajongója ezeknek a nemes étkeknek, de sajnos van az a
mennyiség, amire már ő sem bír rá. Ilyenkor jön két megoldás… az első,
amikor összepakolok 1-1 szatyorra valót
és beviszem az oviba és suliba a gyerekeknek. A másik a mindent bele gyümölcssaláta.
Mennyiségeket nem igen tudok írni, de azért megpróbálom.
Végy 1 db almát
1 narancsot,
4-5 szem meggyet
1 db banánt
2-3 szem mandarint (lényeg, hogy amit találsz minden
színűből válasz)
1 db kiwi
1-2 ek méz
1-2 ek citromlé
A gyümölcsöket megmossuk,
meghámozzuk (almát nem fontos hámozni) daraboljuk egy átlátszó salátás tálba
tesszük, rácsorgatjuk a mézet és a citrom levét. Laza mozdulatokkal
összekeverjük, hogy mindent átitasson a méz. ízesíthetjük, még őrölt fahéjjal,
szegfűszeggel esetleg csipetnyi szerecsendióval. Frissítőleg hat, ha teszünk
hozzá jól megmosott, darabolt menta és citromfű levelet. Kissé pikáns, de
nagyon kellemes íze lesz. Hűtőben érleljük 1-23 órát. kis tálkákba helyezve
friss menta vagy rozmaring levéllel díszítve fogyasztható. Ha valaki szeretné,
akkor tejszínnel is fogyaszthatja. (természetesen mentessel)
Jó életmentést!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése