Mit hogyan együnk?
Az evőeszközök használata különféle szabályokhoz van kötve. Egyes ételeket késsel és villával, másokat csak villával vagy kanállal eszünk, megint másokat ehetünk kézzel, míg vannak ételek, amelyeket kézzel illik enni, még a legelőkelőbb étteremben is. . Illik és lehet között különbség van, ezt nem szabad eltéveszteni.
Második lecke
Kézzel illik enni
- Kézzel illik enni például a virslit. Ujjainkkal kettétörve
mustárba vagy tormába mártogatjuk. A debrecenit viszont már késsel, villával
esszük, mert zsíros.
- Kézzel illik enni továbbá szendvicset, vajas, sonkás
zsemlét, kelt tésztát, pogácsát, aprósüteményt, fánkot. Fánkhoz sohasem
használunk semmiféle evőeszközt, mert a fém rontja a tészta ízét.
- Ugyancsak kézzel esszük a spárgát, ha natúr módra van
elkészítve, azaz egyszerűen sós vízben kifőzve kerül az asztalra. Ha azonban a
spárga mártásban kerül az asztalra, akkor két villával esszük.
Kenyér: a hagyományos szabályok szerint harapni és késsel
vágni nem szabad, két kézzel harapásnyi darabot letörve, bal kézzel helyezzük a
szánkba. A kenyeret, zsemlét, pirítóst újrakínáláskor a pincér a kenyértartóban
szalvétába terítetten kínálja, kézzel veszünk belőle. Zsemlét, kiflit esetleg
kanállal és villával helyez a tányérra.
Késsel és villával kell enni
- A húsos előételeket és főételeket (sonkatekercs,
hortobágyi palacsinta), hidegtálakon felszolgált felvágottakat, húst, nagyobb
szendvicseket, sülteket késsel és villával kell enni.
Saláták: rendszerint a húsétel mellé esszük, ezért az ahhoz
használt kést és villát használjuk.
Ham and eggs - Sonka-tojással: késsel és villával
fogyasztandó
Sajt: ehetjük kenyérdarabra helyezve, a kenyeret először
megvajazva és a sajtot erre téve, illetve ha többféle sajtot szolgálnak fel,
késsel és villával illik enni, a kenyeret pedig törni kell mellé. Gyakorlatilag tehát minden főfogást.
Evőkanállal és (vagy) villával és kell enni
- Az olaszosan készített spagettit és makarónit, néhány
előételt, narancssalátát.
Leves: ha mélytányérban tálalják, evőkanállal esszük, a
mélytányért bal kézzel sosem emeljük fel. Ha csészében tálalják, kisebb méretű
kanalat adnak, a betét elfogyasztása után a csésze kézbe vehető, tartalma
kiiható.
Halászlé: kanállal kell enni, a szánkba került szálkákat
pedig a kanál segítségével helyezzük a tányér szélére.
Szardínia: szardíniavillával emeljük ki, desszertkéssel és
villával esszük. A rák húsának elfogyasztása után a rákot a tányér szélére
helyezzük.
Osztriga: felnyitva, jégen, kagylóaljban tálalják élve. Ha a
villával az osztriga húsát megérintjük, az kissé összehúzódik: szakértők így
próbálják ki frissességét. Citromos, vagy ecetes, hagymás szaftot tesznek rá
ízlés szerint, majd az osztrigavillával emelik ki a kagylóból, és rágás nélkül
nyelik le. Ha a húst elválasztottuk a kagylótól, az a kagylóból is
kihörpinthető.
- Az egyes előételeket, főtt tésztát, sűrű főzelékeket,
fasírozottat, karfiolt, gombát (ha ezeket önállóan és nem körítésként
szolgálják fel), a pépes ételeket, apró betétes tojásételeket (gombás, paprikás
rántotta), a tortát.
Kiskanállal kell enni
- A lágy tojást, rákkoktélt, egyes előételeket, pudingot,
kompótot, felfújtat, apró szemű gyümölcsöket (eper, málna, ribizli), a
grapefruitot, ananászt, fagylaltot, gyümölcssalátát.
Vaj: kanállal vagy késsel véve először a tányér szélére
helyezzük, majd a vajkéssel kenjük fel a kenyérre.
Fűszerek: nálunk általában sót, paprikát, borsot készítenek
az asztalra, melyek állhatnak szóró edényben vagy más tartóban. Ilyenkor a
tartóba helyezett kiskanállal vagy lapátkával veszünk belőle, késheggyel,
kézzel nem illik belenyúlni.
Lekvár: a tartóból a benne elhelyezett kanállal vesszük ki,
a tányér szélére helyezzük, saját késünkkel kenjük a kenyérre
De nézzük még meg pár ételt, ami kimaradt ebből a listából
- Homár: gyakorlatilag ritkán előforduló ínyencség, evésére
speciális eszközök szolgálnak.
- Hal: csak halkéssel és halvillával illik enni.
- Cukor: a darabos cukrot a cukortartóból cukorfogóval kell
kivenni, és ügyelni kell arra, hogy miközben beletesszük a kávénkba, teánkba,
ne legyen kávés.
- Kagyló: speciális kagylófogóval vesszük ki a tálból, a
kagylót a héjából kagylóvillával emeljük ki, kanálra tesszük, szósszal vagy
megvajazva fogyasztjuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése