Blog

Bejelentkezés

Tibay Rózsa - ismertorvos.hu

2014. február 12., szerda

Tudtad? Az étkezés szabályai 2.

Mit hogyan együnk?

Az evőeszközök használata különféle szabályokhoz van kötve. Egyes ételeket késsel és villával, másokat csak villával vagy kanállal eszünk, megint másokat ehetünk kézzel, míg vannak ételek, amelyeket kézzel illik enni, még a legelőkelőbb étteremben is. . Illik és lehet között különbség van, ezt nem szabad eltéveszteni.


Második lecke

Kézzel illik enni

- Kézzel illik enni például a virslit. Ujjainkkal kettétörve mustárba vagy tormába mártogatjuk. A debrecenit viszont már késsel, villával esszük, mert zsíros.

- Kézzel illik enni továbbá szendvicset, vajas, sonkás zsemlét, kelt tésztát, pogácsát, aprósüteményt, fánkot. Fánkhoz sohasem használunk semmiféle evőeszközt, mert a fém rontja a tészta ízét.

- Ugyancsak kézzel esszük a spárgát, ha natúr módra van elkészítve, azaz egyszerűen sós vízben kifőzve kerül az asztalra. Ha azonban a spárga mártásban kerül az asztalra, akkor két villával esszük.

Kenyér: a hagyományos szabályok szerint harapni és késsel vágni nem szabad, két kézzel harapásnyi darabot letörve, bal kézzel helyezzük a szánkba. A kenyeret, zsemlét, pirítóst újrakínáláskor a pincér a kenyértartóban szalvétába terítetten kínálja, kézzel veszünk belőle. Zsemlét, kiflit esetleg kanállal és villával helyez a tányérra.

Késsel és villával kell enni

- A húsos előételeket és főételeket (sonkatekercs, hortobágyi palacsinta), hidegtálakon felszolgált felvágottakat, húst, nagyobb szendvicseket, sülteket késsel és villával kell enni.

Saláták: rendszerint a húsétel mellé esszük, ezért az ahhoz használt kést és villát használjuk.

Ham and eggs - Sonka-tojással: késsel és villával fogyasztandó

Sajt: ehetjük kenyérdarabra helyezve, a kenyeret először megvajazva és a sajtot erre téve, illetve ha többféle sajtot szolgálnak fel, késsel és villával illik enni, a kenyeret pedig törni kell mellé. Gyakorlatilag tehát minden főfogást.

Evőkanállal és (vagy) villával és kell enni

- Az olaszosan készített spagettit és makarónit, néhány előételt, narancssalátát.

Leves: ha mélytányérban tálalják, evőkanállal esszük, a mélytányért bal kézzel sosem emeljük fel. Ha csészében tálalják, kisebb méretű kanalat adnak, a betét elfogyasztása után a csésze kézbe vehető, tartalma kiiható.

Halászlé: kanállal kell enni, a szánkba került szálkákat pedig a kanál segítségével helyezzük a tányér szélére.

Szardínia: szardíniavillával emeljük ki, desszertkéssel és villával esszük. A rák húsának elfogyasztása után a rákot a tányér szélére helyezzük.

Osztriga: felnyitva, jégen, kagylóaljban tálalják élve. Ha a villával az osztriga húsát megérintjük, az kissé összehúzódik: szakértők így próbálják ki frissességét. Citromos, vagy ecetes, hagymás szaftot tesznek rá ízlés szerint, majd az osztrigavillával emelik ki a kagylóból, és rágás nélkül nyelik le. Ha a húst elválasztottuk a kagylótól, az a kagylóból is kihörpinthető.

Csak villával kell enni

- Az egyes előételeket, főtt tésztát, sűrű főzelékeket, fasírozottat, karfiolt, gombát (ha ezeket önállóan és nem körítésként szolgálják fel), a pépes ételeket, apró betétes tojásételeket (gombás, paprikás rántotta), a tortát.
  
Kiskanállal kell enni

- A lágy tojást, rákkoktélt, egyes előételeket, pudingot, kompótot, felfújtat, apró szemű gyümölcsöket (eper, málna, ribizli), a grapefruitot, ananászt, fagylaltot, gyümölcssalátát.

Vaj: kanállal vagy késsel véve először a tányér szélére helyezzük, majd a vajkéssel kenjük fel a kenyérre.

Fűszerek: nálunk általában sót, paprikát, borsot készítenek az asztalra, melyek állhatnak szóró edényben vagy más tartóban. Ilyenkor a tartóba helyezett kiskanállal vagy lapátkával veszünk belőle, késheggyel, kézzel nem illik belenyúlni.

Lekvár: a tartóból a benne elhelyezett kanállal vesszük ki, a tányér szélére helyezzük, saját késünkkel kenjük a kenyérre


De nézzük még meg pár ételt, ami kimaradt ebből a listából

- Rák: rákvillával és speciális késsel eszik.

- Homár: gyakorlatilag ritkán előforduló ínyencség, evésére speciális eszközök szolgálnak.

- Hal: csak halkéssel és halvillával illik enni.

- Cukor: a darabos cukrot a cukortartóból cukorfogóval kell kivenni, és ügyelni kell arra, hogy miközben beletesszük a kávénkba, teánkba, ne legyen kávés.

- Kagyló: speciális kagylófogóval vesszük ki a tálból, a kagylót a héjából kagylóvillával emeljük ki, kanálra tesszük, szósszal vagy megvajazva fogyasztjuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése