Ilyenkor télen amikor az idő is szürkébb gyakran nem értjük miért is vagyunk fáradékonyabbak, ingerültebbek. Gyermekeink miért is betegszenek meg gyakrabban, miért nem megy úgy az iskolában, miért tudna még aludni reggel. Ennek magyarázata az úgynevezett téli vitamin "inség", vagyis az, hogy ebben az időszakban szemben a nyári-őszi bőséges gyümölcs-és zöldségkínálathoz képest valamelyest szűkebb a választék. Jó, ha tudjuk, hogy melyek azok a nyersanyagok,
amelyek rendszeres fogyasztása révén ebben az évszakban is hozzájuthatunk az
egészségünk szempontjából nélkülözhetetlen tápanyagokhoz.
Az óvódás és kisiskolás korosztály számára kiemelkedő a szükséglet kalciumból és D-vitaminból. A
D-vitamin pótlására ősztől tavaszig külön figyelmet kell fordítani,
hiszen egyik forrása a napfény, melyből a szervezet előállítja, és ebben az
időszakban ez a forrás hiányzik vagy nem elegendő. A D-vitamin pótlására tojás, máj, gabonafélék fogyasztásával és esetleges vitaminkészítményes pótlással van lehetőségünk. Az emelkedett kalcium
szükségletet legegyszerűbben tejtermékek (különösen a tej) nagyobb arányú
fogyasztásával tudjuk fedezni.
A megfelelő vasellátottság is fontos ebben az időszakban, így érdemes a húsok,
húskészítmények mellé magasabb C-vitamin tartalmú zöldségféléket fogyasztani,
hogy minél hatékonyabban szívódhasson fel az ételben található vas.
Vitamin dús élelmiszerek a télre:
A friss gyümölcsök és zöldségek rengeteg különféle
egészséget támogató összetevőt tartalmaznak, ezért fogyasszuk őket napi
rendszerességgel, legalább 40 dkg mennyiségben.
Narancs, citrom,mandarin, kivi
Színesítsük étrendünket nyers déli gyümölcsökkel, köztük kivivel, citrusfélékkel
(citrommal, naranccsal, grépfrúttal, stb.), melyek bővelkednek C-vitaminban. Egy-két narancs, citrom, vagy kivi többnyire elég
lehet ahhoz, hogy biztosítani tudjuk az egészséges emberi szervezet napi
C-vitamin igényét.
Áfonya
Az áfonya antioxidáns hatása révén véd a szabad gyökök elszaporodásától, ennek köszönhetően remek rákmegelőző táplálék. Nem csak a sejtek épségének megőrzésében segít, de serkenti az agyműködést, így biztosítja, hogy gyermeked mindig friss legyen és ne feledkezzen meg a házi feladatáról. Ilyenkor télen lekvár formájában fogyasztva a legjobb:)
Alma
A hazai almákhoz egész évben hozzájuthatunk, az alma nem csak erősíti a fogakat, de tele van hasznos anyagokkal is. Magas C-vitamin, pektin és számos fitovegyület tartalma hozzá járul a téli vitamin pótláshoz, ennek köszönhetően
természetes rákellenes antioxidánsként is működik, de enyhítheti az asztma és az
allergia tüneteit is. Erősíti az immunrendszerünket és táplálja azt, télen jól tárolható ezért naponta frissen fogyasztatjuk.
A káposzta
Családunkban egyszerűen csak téli csemgének nevezzük, télen egyik legfontosabb C-vitamin forrásunk. A hosszú tárolást jól tűri,
könnyen beszerezhető és viszonylag olcsó nyersanyagnak számító fejes káposzta. Magas élelmirost-tartalma révén kedvezően hat a bélműködésre, kkülönösen értékes
nyersanyag a savanyú káposzta. Cukortartalma savanyítás során
tejsavvá alakul, s az így létrejövő savas közeg gátolja a C-vitamin bomlását.
A vörös káposztát – jellegzetes íze folytán – elsősorban
párolt káposztaként, vagy salátának szeretjük felhasználni, míg a fehér
káposztából számtalan más ételféleség is elkészíthető, pl. kapros
káposztafőzelék, káposztás rétes, pogácsa, lángos, káposztás vagdalt. Ha salátát
készítünk, a káposztát mindig vékonyra aprítsuk, hogy ezzel is könnyítsük az
emészthetőségét. A nyers káposzta nagy illóolaj- és rosttartalma puffadást és
egyéb kellemetlen tüneteket is okozhat, amit forrázással, főzéssel
csökkenthetünk.
Száraz hüvelyesek
A magyar konyha tradicionális alapanyagainak számító szárazbab, lencse, sárgaborsó mellett étrendünkbe jól beépíthető még a kevéssé ismert csicseriborsó is. A hüvelyes zöldségek rendkívül gazdagok nélkülözhetetlen ásványi anyagokban és vitaminokban. Élelmirost-tartalmuk révén rendszeresen fogyasztva jól alkalmazhatók a székrekedés megelőzésében. A csicseriborsó hozzájárulhat a vér koleszterinszintjének mérsékléséhez, csökkentheti a szív-és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát. Továbbá kiemelkedik az anyagcsere-folyamatokhoz szükséges B1-vitamin-tartalmával. Található benne karotin, valamint E-vitamin, melyek szerepet játszhatnak egyes rosszindulatú daganatok megelőzésében, továbbá az öregedési folyamatok késleltetésében. Folsavtartalma révén segíti a vérképzést.
A magyar konyha tradicionális alapanyagainak számító szárazbab, lencse, sárgaborsó mellett étrendünkbe jól beépíthető még a kevéssé ismert csicseriborsó is. A hüvelyes zöldségek rendkívül gazdagok nélkülözhetetlen ásványi anyagokban és vitaminokban. Élelmirost-tartalmuk révén rendszeresen fogyasztva jól alkalmazhatók a székrekedés megelőzésében. A csicseriborsó hozzájárulhat a vér koleszterinszintjének mérsékléséhez, csökkentheti a szív-és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát. Továbbá kiemelkedik az anyagcsere-folyamatokhoz szükséges B1-vitamin-tartalmával. Található benne karotin, valamint E-vitamin, melyek szerepet játszhatnak egyes rosszindulatú daganatok megelőzésében, továbbá az öregedési folyamatok késleltetésében. Folsavtartalma révén segíti a vérképzést.
Hal
A hal omega-3 zsírsavban gazdag. Ez az esszenciális zsírsav felnőtteknek és
gyerekeknek egyaránt létfontosságú vegyület, hiszen segít megelőzni a
szívbetegségeket, javítja az immunitást, ugyanakkor nagy szerepet
tulajdonítanak neki a depresszió megelőzésében is. Az omega-3 zsírsavak
jótékony hatással vannak a gyermek idegrendszerének fejlődésére, a koncentráció
képességre.
Hús
A húsok a fejlődő szervezet számára nélkülözhetetlen fehérjebevitelt biztosítják. Ez a tápanyag elengedhetetlen a növekedéshez, a sejtek regenerálódási folyamataihoz.. Éppen ezért gyerekek esetében nem ajánlott a vegetáriánus étrend. Amennyiben mégsem esztek húst érdemes megfontolni a lakto-ovo vagy szemi vegetáriánus irányzatok választását a gyermeke számára, de feltétlenül kérd dietetikus tanácsát!
Tej
A tej fehérjében és vitaminokban gazdag, és az ásványi anyagok közül rengeteg kalciumot tartalmaz, ami nélkülözhetetlen az erős csontokhoz. Érdemes azonban azt is tudni, hogy míg a paraj, sóska is magas kalcium tartalommal rendelkezik, ezekből a kalcium nem hasznosul olyan jól a szervezetben,mint a tejből felszívódó. B-vitamin tartalma révén az idegrendszer működését és a vörösvértestek képződését is elősegíti. Sajnos tejallergiások e jótékony hatásait kénytelenek nélkülözni. Ha ez a probléma áll fent a kalcium pótlás megoldásához tanácsáért keress fel egy dietetikust!
Teljes kiőrlésű kenyér
félék, gabonák
Mint tudjuk a fehér kenyér hizlaló lehet,mert a finomított liszt , melyből készül kisebb telítő értékkel rendelkezik
ezért többet eszünk belőle, emésztése nehezebb,mert tovább tartózkodik a bélrendszerben.
Ezzel szemben a teljes kiőrlésű kenyerek magas rost tartalmuk révén elősegítik
az egészséges bélműködést. Gazdag ásványi anyag és B- vitamin csoport valamit E-vitamin és magasabb A –vitamin tartalmuk. A
teljes kiőrlésű termékek összetett szénhidrát tartalma serkenti az
agyműködést.
Müzli
Reggelire adhatsz gyermekednek müzlit, de lehetőség szerint ne cukorral turbózott gabonapelyhet, hanem teljes kiőrlésű készítményt. A gabonafélék jóllakatnak, magas a telítő értékük és sok bennük a fehérje, az élelmi rost és a B-vitamin: ha csemetéd napját ezzel indítod, biztosan lesz elég energiája, később lesz éhes és nem pörög miatta.
Kakaó
A reggeli mellé egy bögre kakaóval is készülhetsz gyermeked számára. A csokoládés ital nem csak elviselhetőbbé teszi a borús napokat, de cukortartalma révén kellő mennyiségű energiát is biztosít porontyodnak, hogy könnyebben menjen az iskolatáska cipelése, vagy az indulás az óvodába ahol könnyebben bírja tízóraiig.
Burgonya
A krumplit a legjobb héjastól tálalni, hiszen így őrzi meg a legtöbb hasznos anyagot (pl. héjában sült burgonya, vagy héjában főtt formában). A benne található összetett szénhidrátok (keményítő) amellett, hogy a teljes értékű táplálkozás nélkülözhetetlen részét képezik, segíthetnek a depresszió, borongósság megelőzésében, serkentik az agyműködést, és a gyomorpanaszok ellen is hasznosak lehetnek.
Sárgarépa
A répát nem csak akkor érdemes beiktatni csemeténk étrendjébe, ha fütyülni tanul, az egészségének is jót tesz. A sárgarépa rengeteg béta-karotint (az A-vitamin elő anyaga, melyből a szerveztünk képes előállítani ezt a vitamint, és a karotinok jelentős antioxidáns hatással bír) A karotin véd a bőr- és szembetegségek kialakulásával szemben. A sárgarépa élelmi rost tartalma segít megelőzni a székrekedést is.
Paprika
A paprika az egyik legfontosabb C-vitaminforrásunk, számos olyan antioxidáns vegyület is található az uzsonnák nélkülözhetetlen kellékében, amely segít a rák megelőzésében. Ahhoz, hogy a lehető legtöbb hasznos anyaghoz hozzájusson gyermekünk, lehetőség szerint nyersen csempészük az ételekbe.
Tészta
Bár a tészta kalóriatartalma nagyobb, mint a rizsé, a tojásos változat D- és E-vitaminban gazdag, ami elengedhetetlen a bőr és az immunrendszer egészségéhez. Készíthetünk változatos zöldséges rakott tésztákat, melyek rosttartalma ellensúlyozza a hizlaló hatását. Ha azonban gyermeked hízásra hajlamos, ne adj neki sok tésztát.
Barna rizs
A rizs az összetett szénhidrátok és az élelmi rostok kiváló forrása, ami nélkülözhetetlen az emésztőrendszer egészséges működéséhez. Szeléntartalma révén hatékony lehet allergia és asztma esetén. A barna rizs több tápanyagot és vitamint tartalmaz, mint a hántolt formája.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése