Blog

Bejelentkezés

Tibay Rózsa - ismertorvos.hu

2014. április 15., kedd

Táplálkozási ajánlások gyerekeknek

Naponta 5 étkezést szükséges biztosítani a gyermekek részére, ami 3 fő étkezést (reggeli, ebéd, vacsora) és 2 kis étkezést jelent (tízórai, uzsonna).
A fő étkezéseknek komplettnek kell lennie, vagyis egyaránt kell tartalmaznia növényi és állati eredetű fehérjét.
Az ebédhez minden esetben javasolt levest is adni, vacsorára célszerű 10 naponként 3-4 alkalommal meleg ételt készíteni. Édes jellegű második fogást kéthetente csak 1 alkalommal célszerű készíteni a gyermekeknek, ebben az esetben célszerű tartalmas levest készíteni.
Az ételeket csak annyira sózzuk, amennyire feltétlenül kell, a gyermeket célszerű fokozatosan rászokatni a kevésbé sós íz elfogadására.
Az ételkészítéshez javasolható a fűszerek széles skálája, elsősorban a zöldfűszerek, másrészt a szárított fűszerek használata ajánlott.
A reggeli, uzsonna, vacsora mellé adott nyers zöldségeket sem ajánlott sózni. A gyermekek élelmezésében lehetőleg kerülni kell a levesporok, mártásporok és más félkész termékek használatát, ugyanis ezek tápanyagtartalma általában alacsonyabb a friss alapanyagokból készített ételekhez viszonyítva, emellett a sótartalmuk is meglehetősen magas.
A gyermekek étrendjének összeállításánál lehetőleg kerülni kell az édes készítmények, például sütemények, nápolyik, nagy zsírtartalmú krémes édességek felhasználását.
Kerülni kell a szénsavas, cukrozott üdítőitalok fogyasztását mind a köz-mind az otthoni étkezésben.
A gyermekek élelmezésében a sovány húsok felhasználását kell előnyben részesíteni, a sertés marha és baromfi húsok egyaránt felhasználhatók a gyermekek élelmezésében mind a fő-, mind a kisétkezéseknél.

 Naponta legalább egyszer célszerű a gyermekeknek tejet, kakaót fogyasztani, a tejtermékek közül a sajtok, túrókészítmények felhasználása is ajánlott. Kerülni célszerű a nagy zsírtartalmú tejkészítmények használatát az ételkészítésnél, tejfölből, tejszínből lehetőleg a csökkentett zsírtartalmút kell használni, vagy kefirrel, joghurttal helyettesíteni.
A zsiradékok használatánál is lehetőleg étolajat, margarint célszerű választani, kenyerek kenésére a kis zsírtartalmú margarinok használata javasolható.
Ételkészítéshez kevés zsiradékot ajánlott felhasználni, előnyben kell részesíteni azokat a konyhatechnikai eljárásokat, amelyek kevés zsiradék felhasználását teszik lehetővé, kerüljük a sok zsiradékban sütött ételek készítését.
Kerülendő a sok cukor felhasználása az ételek készítésénél, nem helyes a gyermekeket hozzászoktatni az édes ételek élvezetéhez.
A gyermekek élelmezésében kerülendő a „junk foods” fogyasztása, amelyeket a gyermekek, elsősorban a tizenévesek előnyben részesítenek, „trendinek” tartanak az egészséges ételekkel szemben.
Mit nevezünk junk foods-nak? Szó szerint fordításban hulladék, szemét, lim-lom étel, kevésbé választékos fordításban „szemét kaja”.
A gyors éttermekben kapható, sok esetben nagy zsírtartalmú ételek, amihez nagy mennyiségű zsiradékban sült-burgonyát, cukrozott szénsavas üdítő italokat fogyasztanak. Ebbe a kategóriába tartoznak azokat a szénhidrátban, zsiradékban gazdag rágcsálni valók, amelyek nagy energiatartalmúak, és már gyermekkorban az elhízáshoz vezetnek.
Kerülni kell ezek fogyasztását, étrendbe iktatását!

Forrás: Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület kiadványa, Fogyasztói tájékoztató füzetek 3.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése