Blog

Bejelentkezés

Tibay Rózsa - ismertorvos.hu

2017. október 25., szerda

BLW - a hozzátáplálás útjai

BLW- falatkázás, falatkázós hozzátpáplálás

Akár első akár második baba legyen a családban aki most ott van melletted tudod jól, hogy sok kis és nagy feladattal nézel szembe. Az egyik ilyen mérföldkő az életetekben a hozzátáplálás. Megannyi kérdés, tévedés és tévhit vár rád. Lesznek akik tanácsaikkal a helyes irányba kívánnak irányítani. Lesz akitől össze zavarodsz.
Én első gyerekes szakmabeli anyukaként nagyon meg voltam zavarodva, rágörcsöltem. Nagyon szerettem volna jót s jól csinálni. Sok minden nem úgy sikerült de alakult. A másodiknál már könnyebb volt és teljesen más. Ha most lenne babám megint másképp csinálnám...
Hogy neked aki most engem olvasol segítsek kicsit a témában eligazodni.. információt gyűjteni a döntésedhez megmutatok egy módszert ami eltér a nagymamáink, anyáink által megszokottól és merőben újnak gondoljuk. Megmutatom,hogy aztán később dönthess amellett ami nektek a legjobb.



Október elején volt vendégünk az egyik kecskeméti kis fiók könyvtárban Óvári Anna kommunikációs szakember két BLW-s gyerkőc anyukája. Anna a módszerről tartott előadást érdeklődő anyukáknak. Tartalmas előadást hallhattunk tőle. Ennek kapcsán készült az alábbi beszélgetés.

Mi is A BLW? Anna?

A BLW egy angol betűszó, a Baby-Led Weaning rövidítése. Azt jelenti, hogy a baba maga irányítja a hozzátáplálás és az elválasztódás folyamatát





Mikor érett erre a módszerre a baba?

A baba akkor válik éretté -a mi szemléletmódunk szerint- a szilárd ételek fogyasztásra, 
Anna és kisfia
  • ha legalább 6 hónapos, 
  • megszűnt a nyelvkilökő reflexe, 
  • érdeklődik az ételek iránt, 
  • a szájához emel tárgyakat és 
  • segítség nélkül stabilan tud ülni.  

A stabil ülés feltétele nem a kiülésre való képességet takarja, hanem azt az izommunkát, amivel az ölünkbe ültetve kapaszkodás vagy támaszkodás nélkül egyenesen tudja tartani a nyakát és a hátát.

Milyen ételkel érdemes kezdeni?

A BLW-ben nincs hozzátáplálási táblázat, hanem a család ételeinek összetételét és tálalását igazítjuk a baba igényeihez. Az alapanyagok tekintetében természetesen betöltött 12 hónapos korig kerüljük a botulizmust okozható ételeket (pl.: méz, füstölt kolbász), mérsékeljük a sómennyiséget, a cukrot és a teljes kiőrlésű pékárut pedig teljes mértékig elhagyjuk, illetve a családban előforduló allergének esetében a fokozatosság elvét követjük.
1 éves kor felett áttérünk a minőségi szénhidrát forrásokra, köztük a teljes kiőrlésű termékeket is beemeljük az étrendbe, de a mérsékelt sófogyasztás és a cukor elhagyása mellett kitartunk. A BLW akár az egész család étrendjére pozitív hatással bírhat!
Tálalás során az első hónapokban a hasábokra vágott zöldségek, gyümölcsök vannak túlsúlyban, tésztafélékből a penne és a fusilli a leggyakrabban használt. Majd ahogy a babánál megjelenik a csippentés, az ételeket már a megszokott formában tálaljuk

Hazait vagy bármit adjunk?

A magyar BLW közösségben fontosnak tartjuk a WHO (Egészségügyi Világszervezet) ajánlásait, így nemcsak a hozzátáplálásra való érettség jeleiben követjük, hanem az alapanyagokra kiadott irányelveit is szem előtt tartjuk. Törekszünk mindig hazai és szezonális alapanyagokból főzni.

Érdemes-e megnézni a Ht táblák valamelyikét?

Ahogy azt már említettem: a BLW-ben nincs táblázat, egy egészségesen étkező család ételeiből a baba mindent megehet, persze betartva a fenti szabályokat. Az édesanyák és a saját tapasztalatom is az, hogy ha rábízzuk a babára az irányítást, akkor példás módon késhegynyi adagokkal fogja a baba maga bevezetni az ételeket. 1 éves korig az anyatej/tápszer marad a fő táplálék, a szilárd ételek kiegészítésként jelennek meg.

Mit gondolsz a Ht-táblákról hasznosak?

A hozzátáplálási táblázatok egy BLW-s családban legfeljebb mankónak jók olyan esetben, amikor az adott alapanyag vagy nem szezonális, vagy nem hazai. Könnyen azonosulni tudunk a A Csecsemő- és Gyermekgyógyászati Kollégium, illetve a Szoptatás Támogató Nemzeti Bizottság szakmai ajánlásával:
"A szolidok bevezetésének sorrendje nem szigorúan kötött, de minden területen a fokozatosságra kell törekedni azért,
hogy a fentebb említett problémák (ti. allergia - a szerk.) elkerülhetőek legyenek és az anya-gyermek kapcsolat se szenvedjen kárt." A BLW során az anya-gyermek kapcsolat biztosan nem szenved kárt, hanem a kommunikáció lép új szintre.

Örök kérdés,hogy a darabostól nem fullad meg?

Az öklendező reflex a BLW-s babák és szülők legjobb barátja, ugyanis védi a gyermeket a fulladásveszélytől.
A reflex nem enged át a biztonságosnál nagyobb és/vagy keményebb falatot. Szigorúan tilos tehát egy öklendező baba szájába nyúlni, mert az ujjhegyünkkel a reflex mögé tolhatjuk az ételt, így az már nem tudja betölteni védelmi funkcióját.


Mit tegyünk ha félre nyel?   Az alábbi kép alapján járjunk el. 




Mikortól adjunk a kezébe evőeszközt? Mit és milyet?

Az evőeszközöket akár az első pillanattól kézbe adhatjuk. A magyar konyhában vannak hagyományosan püré állagú ételek, és mi felnőttek is eszünk nem darabos ételt is. Gondolok itt a krumplipürére, a krémlevesekre, esetleg a zabkására vagy egyszerűen a joghurtra. A kanalat és villát előre töltjük a babának, így először azt a mozdulatot tanulja meg, amivel pont a szájához ér a falat. 11-12 hónapos kor között ezt a szokást fokozatosan elhagyjuk. Célszerű olyan evőeszközöket használni, amelyeknek vastagabb a nyelük és fém a fejük.

Az etető cumik nem kevernek be? Használhatjuk?

Az etetőháló, a kupakos gyümölcspüré nem felelnek meg a BLW elveinek, így kerüljük a használatát. Nem motiválják a babát a rágásra, nem ismeri meg az étel valódi formáját általuk.


Mikortól tud inni a baba pohárból?

Nincs egységes irány a poharak használatával kapcsolatban: sokan sima pohárral kínálják a babát az első alkalomtól, míg mások a cseppmentes itatópoharakra esküsznek. A tapasztalat az, hogy bármelyik irányból is közelítenek, a legtöbb baba 1 éves korától önállóan és magabiztosan iszik pohárból. Ellenben kerüljük a csőrös itatókat, hiszen ebben az esetben az ivás folyamata messze áll az életszerűtől.

Igaz,hogy ha elkezd enni szilárdat kell inni is adni?  


Nem, az első szilárd kóstolásokat nem kell szükségszerűen ivásnak követnie, anyatejes babáknál az étkezés előtt és után is szopizás van. Tápszeres társaiknál azonban a pohárral való ismerkedés egy fokkal irányítottabb: számukra az első perctől a teríték része lehet a vizespohár. Ha anyatejes babánk minden létező, kicsit is pohárra hasonlító tárggyal önállóan gyakorolja az ivást saját szórakoztatására, akkor ne habozzunk az étkezések során se vízzel kínálni.

Mit tegyek ha szorulásos lesz?

A BLW-s babák esetében alig-alig fordul elő szorulásos probléma, ennek az az oka, hogy a család ételeiből igen jó arányban jutnak zsiradékhoz. Ha mégis érintene minket ez a gond, akkor a baba ételéhez adott zsiradékkal és/vagy az étkezés során gyakrabban kínált vízzel segíthetünk. Emellett -ha anyatejes- tegyük többet mellre, hátha az anyatej enyhe hashajtó hatása meghozza a várt eredményt. Illetve próbálkozhatunk a házi patika klasszikus elemével: az aszalt szilvával is.
Amennyiben a szorulás több napon át tart, a gyermeknek diszkomfort érzést okoz, vegyük fel a kapcsolatot a gyermek háziorvosával.

Édesítés, édesítőt  adhatok cukor helyett?

Az eritrit, a xilit és az aszpartám teljes mértékben kerülendőek. Mivel cukrot se használunk, így édesítésre elsősorban gyümölcsöket adunk az adott ételhez. Gyakran sütünk banánnal, almapürével, esetleg darált datolyával vagy mazsolával cukor helyett.
Alapelvünk mégis az, hogy egy-két alkalomtól eltekintve kerüljük az édességek jelenlétét a baba hozzátáplálása és kisgyermekkora során.

S egy személyes kérdés.. mi a ti történeteke miért blw-sek a te gyerkőceid?

Laura lányommal nagyon készültem a hozzátáplálásra: már hónapokkal előtte letöltöttem az internetre hozzátáplálási táblázatokat, baba szakácskönyveket és hogy felülemelkedjek az ellentmondásaikon, akkurátusan szerkesztettem magamnak saját ritmust.
Eljött a várva várt nap, és lányom a kanál látványára szájzárat kapott. Éppen ekkor lett beteg, így kihasználva a szusszanásnyi időt, kutatni kezdtem, hogy mit lehet tenni egy kanalat elutasító, határozott jellemű babával. Így találtam a BLW-re. A lányom felgyógyult, és megvártuk az önálló kiülésre való képességet. 7,5 hónaposan kezdte meg útját a szilárd ételek világába.
3 évvel később a fiammal tudatosan BLW-re készültem, ő 8 hónaposan ült fel egyedül, és újabb 2 hét kellett, mire elkezdett kóstolgatni kezdett a felkínált ételekből. 
Ekkor lettem tagja a magyar és a nemzetközi BLW-s FB csoportoknak. Először angol anyagok fordításával járultam hozzá a csoport életéhez, így vált belőlem törzskommentelő, és 2017 júliusa óta a 3 adminisztrátor egyike.
A BLW-t 2016 novembere óta mutatom be érdeklődő kismamáknak, az előadásoknak az első hónapokban a lakásom nappalija adott helyszínt, innen nőtt ki az országjáró tevékenységem. Az első percektől igény volt a könnyen elérhető magyar olvasnivalókra a témában, így született a FB-on a Kötődő etető oldal. Ezt koronázta meg a blw.hu honlap elindulása.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése