Blog

Bejelentkezés

Tibay Rózsa - ismertorvos.hu

2014. december 2., kedd

Mikulás: mi kerüljön az ablakba?



Az egészséges táplálkozás délibábját kergető felnőttek komoly dillemával találják magukat szemben, amikor Mikulásra csomagot állítanak össze vagy vásárolnak készen. Nem lehet nem vásárolni édességet, de nem könnyű úgy összeállítani az ajándékot, hogy ne egyszerűen cukorbombát adjunk a gyerekeknek.
Szülő, nagyszülő, nagynéni és nagybácsi, keresztanyu, keresztapu  egyaránt tanácstalanul áll a polcok előtt: a nagy márkák világában élve, a Mikulásfigura-piacon is a név az úr. Mindegy, hogy lila, piros, kerek vagy szögletes, egy közismert márkanévvel és valamilyen extra ajándékkal könnyen el lehet adni a silány csokiutánzatokat. A tudatos vásárlói magatartás ilyenkor abban is megnyilvánul: elég erősek tudunk-e maradni ahhoz, hogy egészséges édességpakkot veszünk-e.

A termékek minőségét elsősorban a gyártó cég, illetve a termékek beltartalmi értéke határozza meg, így fontos, hogy vásárlás előtt leellenőrizzük az összetevőket. A közhiedelemmel ellentétben nagyon jó hazai édességeket lehet vásárolni, csak sajnos ezekből kevés kerül fel a multicégek polcaira.
Forrás: http://sporolok.blog.hu/








 
Édesanyaként én inkább saját magam állítom  össze a csomagot. Így nem csak pénzt spórolok meg, hanem változatosabbá egyénre szabottabbá teszem gyermekeim számára a piros celofántasak tartamát.
  Mint dietetikus  ilyenkor megengedhetőnek tartom, hogy egy csokimikulás bekerüljön a csomagba a virgács mellé.  Természetesen kedvezhetünk a gyermeknek a kedvenc édességeiből alkotott kis kóstoló is, mellettük feltétlenül legyen dió, mogyoró, mandula, alma vagy más gyümölcs is. A megszokott mandarint, narancsot más trópusi terményekkel is helyettesíthetjük vagy társíthatjuk: a papaja, a kiwi, a mangó jó választás. Csokoládé és cukorka helyett remek alternatíva lehet a tejszelet, a müzliszelet vagy a túrórudi. 

Számomra a hagyományos csomagban: elmaradhatatlan a dió, mandula, mogyoró, kisebb csoki mikulás, alma  ( esetleg mosolygósra tűzdelve szegfűszeggel és egy kis fahéj hajjal,ami illatossá teszi a csomagot), szaloncukor és kisebb ajándék.

Forrás: http://www.beresalexandra.hu/












Vannak azonban „nehéz esetek” is, olyan gyerkőcök akik elutasítják az egészséges életmód figyelembevételével kialakított mikuláscsomag tartalmát. Vagy éppen a hagyományos csomagból is csak a játék az érdekes számukra. Gyermekünk bármelyik csoportba is tartozzon   a házilag, a gyerek bevonásával közösen  elkészített gyümölcsös, mézes finomságokkal meggyőzhetők, az élmény maradandó lesz. . 
Természetesen az ünnepekhez kapcsolódó édességfogyasztás káros hatásait nem szabad félvállról venni. A  túlzott cukor fogyasztás,  nem csak a fogazatra veszélyes. Az emberi szervezet számára éppen elég napi mennyiség az, amit édesítésre használunk. A többi felesleges kalóriabevitel, amit a szervezet elraktároz. Ennek és a kevés mozgás következményeként a magyar gyerekek tíz százaléka legkésőbb középiskolás korára túlsúlyossá válik. Az elhízás komoly lelki és egészségügyi problémákhoz vezethet. 

 





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése