Blog

Bejelentkezés

Tibay Rózsa - ismertorvos.hu

2014. november 22., szombat

Lázas beteg étrendje

Lázas megbetegedés esetén a szervezet általános kíméletre szorul, még akkor is, ha nem emésztőszervi megbetegedésben szenved.
A diéta célja:
-       a fokozott folyadék- és ásványi anyag szükséglet kielégítése
-       a fokozott anyagcsere a fehérje-szükségletet is emeli, célunk ennek a kielégítése is
A diéta fehérje-gazdag, vitamin-gazdag, folyadék- és ásványi anyag-gazdag étrend, a beteg állapotától függően könnyű-vegyes, pépes vagy folyékony formában. letöltés (1)
A megbetegedés kezdetén gondoskodni kell a  megfelelő fehérje-bevitelről, mégpedig komplett fehérje-bevitelről.  Ez főleg lázas gyermek esetében fontos.  Hosszabb lázas állapot esetén szükséges a fokozott fehérje-bevitel mely  növeli a vitamin- és ásványi anyag-szükségletet, elsősorban káliumból és magnéziumból. B2, Bés C vitaminban is gazdag legyen az étrend. Bvitaminból 4-5-szörös, C vitaminból 2-4-szeres mennyiség szükséges.

A folyadék mennyisége feleljen meg a beteg állapotának. Vitamin-gazdag gyümölcslevek, gyümölcsturmixok cukorral vagy mézzel, paradicsomlé, paradicsom-turmix, zöldséglé, zöldségfőzetek, pürésített színes főzelékekből készült levesek, gyümölcspüré-levesek, teák, tej, aludttej, joghurt, kefir, tejes italok fontosak. A lázas beteg közérzetét jól javítja a nyers gyümölcsprésnedv. Felfrissíti és szomjúságérzete is csökken. Étkezés előtt egy-két kanálnyi savanykás, kesernyés gyümölcslé elfogyasztása fokozhatja az emésztőnedvek elválasztását ezáltal az étvágytalanság csökkentését is elősegíti. letöltés (2)
A folyékony és pépes készítményeket könnyebben fogyasztja a beteg, de változatosságra kell törekedni ízben, színben, hőmérsékletben. Nagy jelentősége van az ízléses tálalásnak, a csinos terítésnek és a kedves kínálásnak. A folyékony és pépes ételeket különböző alakú edényekben kínáljuk, hogy ne tűnjön túl egyhangúnak. Napi hatszori étkezés.
Idült lázas megbetegedés esetén az étrend tápanyagtartalma biztosítsa, hogy a beteg általános állapota lényegesen ne romoljon, ellenálló képessége ne csökkenjen. Elsősorban fehérje, szénhidrát, vitamin, ásványi anyag biztosítása fontos. A zsírral vigyázni kell, nehezen emészthető. Inkább a könnyebben emészthető zsiradékokat használjuk fel – tejföl, tejszín, tojás sárgája, ráma margarin.
Ha hányás vagy hasmenés is társul a lázhoz még inkább a folyadék és ásványi anyag fokozott bevitele az elsődleges cél. Gyermekeknél vagy leromlott állapotban lévő felnőtteknél a  szondatáplálás lehetősége is felvetődhet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése