Blog

Bejelentkezés

Tibay Rózsa - ismertorvos.hu

2013. június 21., péntek

Dől a hőség

Természetesen ebben a kánikulában én is írhatnék,mint sokan teszik a különböző hideg italokról és nyalánkságokról. De nem teszem. Miért? Mert ezt várnád ugye?
Amellett,hogy elmondom nagyon fontos ilyenkor a napvédelem, az,hogy az UV sugárzás miatt lehetőleg 11 és 15 óra között klimatizált zárt helyiségben legyünk. Fontos,hogy pótoljuk a folyadékot lehetőleg hideg vízzel. Mégis mennyit igyunk?  Teszed fel a kérdést: Felnőtt embernek min. 1,5-2 liter 5-8 éves korban 1 liter/nap 8-14 éves korban 1,5-2liter/nap, nagy melegben akár 3lliter/ nap is lehet.

Mesélni szeretnék inkább egy kicsit.: Emlékszem gyermekkoromra akkor nem mondta senki mit csináljunk hőségben csak behúzódtunk a meleg elől az istállóba, padlásra, pincébe játszani. Vagy lementünk az árnyas erdő rétre barangolni. jól eltöltöttük így napjainkat. inni is ittunk rengeteget, bár nagymamám felhívta a figyelmem,hogy a hűtőben tárolt vizéből egyszerre csak lassan és keveset ,mert ebben a melegben is megfájdulhat a torkom.
Itthon a klímás panelban pedig nagyon jól esik elővenni a fagyasztóból a csemegéket. ilyenkor veszem ki ,hogy magától olvadjon ki a cseresznye és a meggy amit a télen nem ettünk meg. dupla haszon,mert a fagyos gyümölcsöket elszopogatva lehűlünk. Levüket ihatjuk is. S amit még lehet gyümölcsöket turmixolok egybe és fagyasztom le őket különböző formákba jeges nyalánkságnak. Ennyi az én kis trükköm a meleg napokra..

Tippek meleg napokra:

  • Különösen ilyenkor nyáron igaz: igyunk, mielőtt szomjasak leszünk. A szomjúság érzet a test figyelmeztetése, ha folyadék hiány lép fel. 

  • A csap- és az ásványvíz oltja legjobban a szomjat. A változatosság kedvéért ihatunk  erősen hígított  gyümölcs- vagy zöldség levet jégkockával.

  • Ne igyunk túl hideg italt. Minél hidegebbet iszunk, szervezetüknek annál többet kell dolgoznia, hogy a hőmérséklet-különbséget kiegyenlítse, s csak jobban izzadunk. A legjobb a szobahőmérsékletű folyadék.

  • Nagy hőségben párolt zöldséggel vagy az enyhén sózott teával könnyen pótolható a veszteség. Mert az izzadással nem csak folyadékot veszítünk, hanem sok-sok ásványi anyagot is.
  • A lédús zöldségek, gyümölcsök fogyasztása rendkívül hasznos (nemcsak kánikula idején). Mind amellett, hogy egészségesek és frissítő hatásúak, az elvesztett folyadékot is pótolják. Magas víztartalmú gyümölcsök, zöldségek: görög-, és sárgadinnye, narancs, barack, ananász, eper, paradicsom, uborka.

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése