Ételallergia- étel intolerancia
Sokan keverik az étel intolerancia és az étel allergia
fogalmát.
Az ételallergia az immunrendszer egyik kóros
válaszreakciója. Akkor fordul elő, ha az immunrendszer tévesen veszélyesnek
ismer fel valamely ételösszetevőt – legtöbbször fehérjét –, és beindítja ellene
a védekezési reakciót. A leggyakoribb allergiát okozó ételek gyermekeknél a tej, tojás a szójás ételek, a kagyló és a mogyoró.
Az étel-intolerancia – szemben az ételallergiával – nem az immunrendszer válasza, hanem az emésztőrendszeré. Étel-intolerancia akkor fordul elő, ha egy étel valamely összetevője irritálja a beteg emésztőrendszerét, vagy az képtelen az összetevőt megemészteni.
Az ételallergia tünetei minden egyes alkalommal megjelennek, bármilyen kevés adag elfogyasztása után. Az étel-intolerancia tüneteinek megjelenése dózisfüggő: a tünetek addig nem jelennek meg, amíg a kérdéses ételből nem fogyasztanak nagyobb mennyiséget, vagy nem eszik azt nagy gyakorisággal.
Az ételallergia a felnőttek kb. 1%-át, a gyermekek 7%-át érinti. A gyermekek ételallergiája felnőttkorra sokszor visszahúzódik. Az étel-intolerancia ennél sokkal gyakoribb. A leggyakoribb étel-intolerancia a laktóz-intolerancia, ami a népesség kb. 10%-át érinti. Laktóz található a tejben és számos mindennapi táplálékunkban.
Az étel-intolerancia – szemben az ételallergiával – nem az immunrendszer válasza, hanem az emésztőrendszeré. Étel-intolerancia akkor fordul elő, ha egy étel valamely összetevője irritálja a beteg emésztőrendszerét, vagy az képtelen az összetevőt megemészteni.
Az ételallergia tünetei minden egyes alkalommal megjelennek, bármilyen kevés adag elfogyasztása után. Az étel-intolerancia tüneteinek megjelenése dózisfüggő: a tünetek addig nem jelennek meg, amíg a kérdéses ételből nem fogyasztanak nagyobb mennyiséget, vagy nem eszik azt nagy gyakorisággal.
Az ételallergia a felnőttek kb. 1%-át, a gyermekek 7%-át érinti. A gyermekek ételallergiája felnőttkorra sokszor visszahúzódik. Az étel-intolerancia ennél sokkal gyakoribb. A leggyakoribb étel-intolerancia a laktóz-intolerancia, ami a népesség kb. 10%-át érinti. Laktóz található a tejben és számos mindennapi táplálékunkban.
Tisztázandó,hogy ételallergia vagy ételintolerancia áll a tünetek hátterében mindképpen kivizsgálás szükséges. Erre legalkalmasabbak az országban jól
működő allergia „centrumok” Budapesten, Pécset, Debrecenben és Szegeden.
A kisgyermekeken elvégzett bőrtesztek általában nem adnak,
releváns eredményt inkább tekintjük őket tájékoztató jellegűnek. Biztos
diagnózis a vérvételi eredmények, illetve az úgynevezett eliminációs diéta
bevezetését követő állapot javulás eredményeként mondható ki.
A pszeudoallergiáról.- vagy álallergiáról:
Az ál vagy pszeudoallergia az allergia betegség egy külön formája, ezt a reakciót az élelmiszerek hisztamin tartalma váltja
ki. Vagyis nagyon leegyszerűsítve hisztamin érzékenységről beszélhetünk. A
pontos mechanizmusa most nem mennék bele.
A valódi allergiához hasonló tünetek alakulhatnak ki nem
álallergiás folyamat eredményeként is. A magas hisztamin tartalmú élelmiszerek
súlyos reakciót (csalánkiütés,
anafilaxiás
sokk) is okozhatnak. A panaszok mértéke függ a bejutó anyagoktól és
mennyiségüktől.
Hisztamint tartalmazó, vagy hisztamint felszabadító anyagok:
- gyógyszerek (egyes fájdalomcsillapítók, izomlazítók,
niacin, antibiotikumok, hashajtók, hormontabletták stb)
- élelmiszer-adalékanyagok
- vegyszerek
- halak: tonhal, szardínia, szardella, füstölt hering, ikra
- érett sajtok
- alkoholok: vörösbor, fehérbor, pezsgő, sör
- húsfélék: érlelt kolbász, sonka, szalámi, füstölt hús,
sertéshús
- zöldségek, gyümölcsök: szója, spenót, borsó, lencse, bab,
savanyú
káposzta, paradicsom, ketchup, eper, papaya, ananász,
avokádó, banán, mák, mogyoró
- egyéb: tojásfehérje, csokoládé, fahéj, sörélesztő
Az allergia kimutatására használt egyetlen teszt sem 100 %-os pontosságú,
egyaránt kiválthatnak álpozitív és álnegatív reakciókat.
Egyik leggyakrabban elvégzett vizsgálat az úgynevezett
Pick-teszt (bőrpróba) melyről érdemes tudni, hogy 2-3
éves kor alatt a bőr életkorából adódóan nem mindig megfelelő válaszadó
képességű, ezért gyakran ad negatív reakciót meglévő allergia esetén is.
Önmagában a pozitív bőrpróba nem jelent klinikailag is fennálló allergiát, csak
azt, hogy a bőrben ezek az ellenanyagok jelen vannak. Ezért táplálék allergia
illetve hisztamin érzékenység gyanúja esetén is javasolt az úgynevezett
eliminációs diéta, melyben a gyanús élelmiszert kivesszük az étrendből. Érdemes
táplálkozási naplót vezetni lejegyezve azt, hogy az elfogyasztott sertéshús
után milyen reakciók alakultak ki illetve mennyi idő elteltével. Néha a tünetek
csak jóval később, 2-3 nap múltán alakulnak ki, mert az élelmiszer a szervezet
hisztamin tartalékainak felszabadulását provokálta. Ilyenkor leginkább
gyulladásos panaszok alakulnak ki.
Segítségére lehetnek a következő honlapok a témában a teljesség igénye nélkül:
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése